Entre tothom Mallorca

Tornar

És violència de gènere?

Participació CIM Participació CIM  •  28-05-2018  •    10 Comentaris  • 

Una dona ha de cotitzar 11 anys més que un home per cobrar la pensió. Creus que això és violència de gènere?

 

                                 

Més d'un 56% de les dones cobren pensions entre 600 i 650 euros al mes. El 74,2% de les dones que cobra pensió contributiva a Espanya percep una quantia de menys de 1.000 euros i en la mateixa situació els homes suposen el 50.3%. La meitat de les padrines que cobren una pensió contributiva ho fa com a vídues, i només cobren el 52% de la quantia que percebia el marit. També cal destacar que el 69,9% de persones perceptores de pensions no contributives (PNC) per persones majors de 64 anys són dones. La PNC mitjana a Balears el 2017 va ser de 358,70 € mensuals.

Aquest debat forma part d'una campanya sobre violència simbòlica, aquí t'explicam en què consisteix.

 

►Què és la Violència Simbòlica? 

També es pot denominar violència social, consisteix a atribuir un menor valor a la posició social de les dones mitjançant accions que desvaloren la seva imatge, els hi adjudiquen estereotips de gènere que condicionen la seva posició social, neguen la seva identitat i el seu valor personal.

Aquest tipus de violència reprodueix les relacions desiguals i de dominació patriarcal, tant en l'àmbit de relacions amb els homes com en l'àmbit laboral i social en general.

Pots trobar més informació sobre la campanya al següent enllaç http://participaciociutadanamallorca.cat/ca/projecte/33

 

►Els tips de la participació. 

Et convidam a llegir els tips que tens més abaix abans de fer les teves aportacions.

Comentaris (10)


Necessites iniciar sessió o Registrar-te per fer comentaris.
 • Pep
  Pep  • 05/06/2018 10:56:26

  La violència simbòlica és violència de gènere, a més molt poc visible ja que el masclisme en el que hem estat educats ens posa aquest tel davant els ulls. Cal molta sensibilització, sobretot des de les edats primerenques per identificar aquesta violència i eradicar-la. En aquest cas concret, les dones que no els hi han permès cotitzar, o que han estat forçades per molts motius a tenir cura dels seus i de les llars, pateixen el menyspreu de cobrar una pensió molt més baixa. És injust a totes llums

  Sense respostes
 • Jramos
  Jramos  • 05/06/2018 13:09:28

  És violència de gènere, com tot allò que és resultat de normalitzar situacions quotidianes rera l'argument de la tradició, la cultura... "sempre ha estat així"; pel meu parer, tot allò que sols segueix creant desigualtat és violència de gènere.

  Sense respostes
 • Maria Son Espanyolet- Palma
  Maria Son Espanyolet- Palma  • 06/06/2018 15:11:46

  No m'agrada imaginar-me amb +65 anys i tenir ingressos insuficients per poder viure dignament. Les persones que no hem arribat a n'aquesta edat establim una relació +/- directa entre diners-treball (el treball em possibilita tenir diners per viure; més treball+diners o millor treball+diners). Però al cas de persones >65 anys em resulta dolorós perquè això no és possible i per tant, la pobresa hi és i serà fins que et moris... Que això et passis, siguis home o dona és igual de greu. Però a més que això et passi perquè al llarg de la teva vida has desenvolupat la feina que la societat volia que fessis (cuidadora de la teva família) i que en arribar a n'aquest punt de >65 la mateixa societat et digui; "ho sento però no tens dret a viure dignament perquè NO HAS TREBALLAT"... això ja no té nom.

  Sense respostes
 • Marga
  Marga  • 05/06/2018 20:39:45

  Les pensionistes d’avui son les supervivents del sistema laboral predemocràtic , supervivents perquè han patit una doble i triple jornada laboral: feina a fora de casa i responsable de l’economia domestica i de la vida quotidiana, una jornada invisible que no cotitza a la seguretat social.
  Però l’estat ja democràtic no ha sabut (o volgut) posar remei, segueix reproduint aquesta bretxa, no ha volgut assumir aquesta realitat, per tant el major executor d’aquesta violència encara ara és l’estat, el govern.

  Sense respostes
 • Marga
  Marga  • 05/06/2018 20:36:55

  La gran majoria han estat explotades, sense ser moltes vegades conscients, com si el treball fos un regal que te donen, no per mèrits propis, sino que l’estat, el pare de totes, ens donés permís per treballar, però clar, un permís enverinat: menys sous, menys cotització, o nul•la pel fet de fer treball submergit, menys valor, feines “per dones”: feines catalogades encara ara de segona, i poques dones han pogut tenir càrrecs de responsabilitat i ascens als llocs de feina, i quantes padrines han sentit i patit l’assetjament laboral i sexual a la feina, ... tot això pel fet de ser dona.

  Sense respostes
 • MarcA
  MarcA  • 11/06/2018 15:10:09

  No poques vegades he escoltat que la violència és un acte físic violent cap a una altra persona sent aquesta afirmació, al meu parer, una afirmació totalment equivocada i fora de la realitat i que, en certa manera, sembla que intenta legitimitzar o donar més importància a un tipus de violència a sobre de l'altre. Aquest cas que s'exposa n'és un clar exemple. Hem de superar aquesta afirmació i anar més enllà. Perquè de violències n'existeixen moltes i, en el cas de la violència de gènere, de múltiples formes i a gairebé tots els àmbits socials. Aquest cas que es formula només és una forma més de violència de gènere, resultat d'un masclisme estructural de molts i molts anys enrere. És per tant la nostra obligació com a ciutadans i ciutadanes d'intentar revertir aquestes desigualtats en forma de violència que les dones han patit durant anys en tots els àmbits i etapes de la seva vida pel fet de no ser homes.

  Sense respostes
 • angelallull
  angelallull  • 06/06/2018 11:55:45

  Jo crec que és discriminació, i em sembla molt greu, però no crec que puguem parlar de violència de gènere, que són paraules majors.

   • Marga
    Marga  • 06/06/2018 19:06:07

    Aquesta discriminació és sense dubta violència simbòlica, i no hem de posar en dubta que és VIOÈNCIA DE GÈNERE, podem opinar que no és així, però és una opinió. La VG no es redueix a la violència física o psíquica que tothom pot identificar fàcilment. El concepte de VG és molt ampli i complexe, amb molt de mecanismes que actuen per perpetuar-la. Si tens més dubtes pots consultar la Declaració de la IV conferència Mundial sobre la dona de Bejiing de 1995 a on explica clarament el concepte de VG.
    Si agredeixen a una persona de color, podem pensar que es un fet de discriminació molt greu, però posaríem en dubta que es racisme?

     • Maria Son Espanyolet- Palma
      Maria Son Espanyolet- Palma  • 11/06/2018 13:23:14

      Puc entendre el comentari anterior. El concepte "Violència de gènere" el tenim associat a agressions concretes . Jo penso que una societat que permet, que no condemna clarament o que ho fa menys preant el mal que una agressió física, psicològica o sexual pot ocasionar, és una societat que té incorporada la violència a les dones a les seves arrels. Si només ens centram a la punta de l'icebert (dones mortes a mans de parelles o ex-parelles), estarem tapant les causes que provoquen aquest mal. Al tema aquest concret: Les seves dones > de 65 anys viuen a la pobresa i això és degut a que la societat assigna a la dona una paper que no reconeix. És la conseqüència final de la discriminació al mercat laboral conjuntament amb l'assignació del rol de cuidadora de la llar. I per mi dirigir a una persona a n'això és greu: no la pega, no la insulta, no la viola... simplement la deixa sense diners per viure i la ignora.

      Sense respostes